Σάββατο 28 Μαΐου 2016

LIVE: Putin to visit Mount Athos alongside Patriarch Kirill - Ο Πούτιν στο Άγιο Όρος: Ελλάς - Ρωσία - Ορθοδοξία




Η ζωντανή μετάδοση έχει τελειώσει παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση την άφιξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος και την Θεία Δοξολογία στο Πρωτάτο στις Καρυές. Την άφιξη και τη Δοξολογία μπορείτε να δείτε στα παρακάτω βίντεο

Russian President Vladimir Putin is set to visit Mount Athos in Greece, no Saturday, May 28, in order to mark the 1,000 year presence of Russian Orthodox monks in Greece. He will later meet with Greek President Prokopis Pavlopoulos in Karyes.
Patriarch Kirill of Moscow and All Russia is due to join the Russian president during his visit to Mount Athos. Putin is paying a working visit to Greece between May 27-28, meeting Greek Prime Minister Alexis Tsipras among other senior Greek officials.


Άφιξη του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος



Άφιξη του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πρωτάτο και Θεία Δοξολογία

 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Κύριλλος στο Άγιον Όρος

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Άγιον Όρος.
Ο κ. Πούτιν έφτασε αρχικά δια θαλάσσης στο λιμάνι της Δάφνης και από εκεί οδικώς οδηγήθηκε προς την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.
Ο Ρώσος πρόεδρος μόλις έφθασε στο Πρωτάτο των Καρυών έκανε το σταυρό του και προσκύνησε εικόνα την οποία κρατούσαν μοναχοί.
Στη συνέχεια, εισήλθε στον ιερό ναό Πρωτάρχου, όπου άναψε κερί και ασπάσθηκε την ιστορικής σημασίας εικόνα του «Άξιον Εστί» για να ακολουθήσει δοξολογία.



























«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

Η αντιφώνηση του κ. Πούτιν έχει ως εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:

«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.
Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσα στη Ρωσία και το Άγιον Όρος, σημειώνοντας ότι αυτές θα ενδυναμώνονται συνεχώς.
Ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. Εκ μέρους της κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Ρωσίας καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Αμέσως μετά την Ιερά Κοινότητα, ο κ. Πούτιν αναχώρησε για την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου βρίσκεται από χθες και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

www.newsit.gr , Φωτογραφίες: Reuters