Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ - ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε σε ένα χωριό της Νότιας Ρωσίας, στη σημερινή Ουκρανία, γύρω στα 1690, από ενάρετους και πιστούς Ορθόδοξους γονείς. Στα χρόνια του Τσάρου Μεγάλου Πέτρου έλαβε μέρος στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1710-11 και αιχμαλωτίστηκε, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολεμιστές του, από τους Τατάρους. 

Το θαύμα του Αγίου Εφραίμ!


Κυριακή, Οκτώβριος 11, 2009 

«Λίγο πριν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη παραδοθεί στις φλόγες ο Αγιος έκανε το θαύμα του». Μια άγνωστη για τα ελληνικά δεδομένα μαρτυρία αποκαλύπτεται σήμερα και αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, αλλά και όλα όσα έζησε ο Κύπριος εθελοντής Ανδρέας Χρυσοστόμου στην περιοχή της Νέας Μάκρης.

«Ο Αγιος Εφραίμ προστάτεψε την περιοχή και το μοναστήρι του. Η εικόνα που βρήκα ανάμεσα στα καμένα ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη. Το θαύμα του Αγίου Εφραίμ έσωσε την περιοχή. Γύρω μας είχαν καεί τα πάντα. Οι πέτρες, από τη θερμότητα που είχαν δεχτεί, είχαν χωριστεί στα δυο. Πατάγαμε στις καμένες περιοχές και τα άρβυλά μας είχαν λιώσει από κάτω. Η εικόνα όμως που βρήκα 250 μέτρα πίσω από το μοναστήρι είχε μείνει σχεδόν ανέπαφη. Ελάχιστα είναι τα σημάδια που άφησαν οι εφιαλτικές φλόγες επάνω της».


Ο Ανδρέας Χρυσοστόμου είναι εργολάβος οικοδομών, πατέρας τριών παιδιών και ένας από τους εκατοντάδες εθελοντές που ήρθαν στη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Ηρθε από την Κύπρο μαζί με την ομάδα πολιτικής άμυνας και προστασίας δασών, που απαρτιζόταν από περίπου 30 άτομα και είχαν την ευθύνη να προστατέψουν την περιοχή της Νέας Μάκρης. Οπως εξομολογείται ο ίδιος στην «Espresso», στο σημείο που βρισκόταν δεν γνώριζε ότι ήταν το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ καθώς δεν το είχε επισκεφτεί ποτέ.


«Στις 23 Αυγούστου ημέρα Κυριακή φύγαμε από την Κύπρο με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ηρθαμε στην Αθήνα τα ξημερώματα. Στη Νέα Μάκρη πήγαμε γύρω στις 9.00 το πρωί της επόμενης ημέρας και είχαμε λάβει οδηγίες να ασφαλίσουμε την περιοχή πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ. Επίσης είχαμε τον έλεγχο για τυχόν αναζωπυρώσεις» λέει συγκλονισμένος ο 46χρονος εθελοντής και συνεχίζει: «Βρισκόμουν σε σημείο που η φωτιά στο πέρασμά της είχε κάψει τα πάντα, σκεφτείτε μόνο ότι οι πέτρες είχαν σπάσει στα δύο όταν έπεσα πάνω στην εικόνα του Αγίου Εφραίμ. Οταν την είδα σοκαρίστηκα, πάγωσα, δεν ήξερα τι να πω, έχασα τα λόγια μου. Το σημείο ήταν δύσβατο και δύσκολα προσπελάσιμο Με φώναζαν οι συνάδελφοι και δεν ανταποκρινόμουν παρά μόνο κοίταγα με απορία την εικόνα. Τη σήκωσα και την κράτησα στα χέρια μου. Αμέσως αναγνώρισα ότι ήταν ο Αγιος Εφραίμ, χωρίς όμως να γνωρίζω ότι στην περιοχή υπήρχε μοναστήρι στη χάρη Του. Την προσκύνησα, ενώ όσοι συνάδελφοι έτρεξαν κοντά μου μιλούσαν για θαύμα».


Με την εικόνα στα χέρια και με δάκρυα στα μάτια ο Ανδρέας Χρυσοστόμου συνέχισε τον αγώνα του με τις φλόγες. Λίγες ώρες αργότερα η περιοχή δεν κινδύνευε πλέον από τη φωτιά και οι εθελοντές πήραν το δρόμο για το μοναστήρι.




«Το απόγευμα πήγα μαζί με την εικόνα στον Αγιο Εφραίμ, είχα την ανάγκη να προσευχηθώ και να ανάψω ένα κερί. Εκεί αναζήτησα την ηγουμένη για να της παραδώσω την εικόνα που είχα βρει, αφού εκεί αισθανόμουν ότι ήταν το σπίτι της. Εκείνη άκουσε προσεκτικά όλα όσα είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα. Μόλις τελείωσα όσοι βρίσκονταν κοντά μας μιλούσαν για το θαύμα του Αγίου Εφραίμ που δεν επέτρεψε να καεί το μοναστήρι, αλλά και τα σπίτια που βρίσκονται εκεί κοντά. Παρέδωσα την εικόνα στην ηγουμένη, η οποία την κράτησε στα χέρια της και μου είπε "Η εικόνα σου ανήκει. Να την πάς στο σπίτι σου και να προσεύχεσαι"».

Μόλις η ομάδα των εθελοντών επέστρεψε λίγες ημέρες αργότερα στην Κύπρο, πολλοί γνώριζαν για την περιπέτεια του Ανδρέα Χρυσοστόμου και τον περίμεναν με ανυπομονησία.

«Στην Κύπρο γνώριζαν για το θαύμα που είχε συμβεί. Ηθελαν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες καθώς και το πώς βρήκα την εικόνα του Αγίου Εφραίμ. Η εικόνα είναι 20x30 εκ., ενώ η μορφή του Αγίου έχει μείνει αναλλοίωτη. Μάλιστα πολλοί μου ζητούν να την προσκυνήσουν κιόλας. Δεν χαλάω χατίρι σε κανέναν. Πρόθυμα δείχνω την εικόνα, την πηγαίνω στα χωριά, τη δείχνω σε αρρώστους. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχει συμβεί σε μένα και στην οικογένειά μου. Πάντα πίστευα στον Θεό και στα θαύματα, απλά τώρα αισθάνομαι ότι κάτι έχει αρχίσει και αλλάζει μέσα μου. Η πίστη στον Θεό είναι τελικά το σημαντικότερο δώρο στη ζωή του κάθε ανθρώπου».


ΘΑΝΟΣ  ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ


ΠΗΓΗ: http://www.espressonews.gr/